FARO 3D Focus

FARO 3D Focus Laser Szkenner

Megrendelőink egyre gyakoribb igénye, hogy meglévő létesítményeiről 3D CAD modellel rendelkezzen és ezeket információtechnológiai rendszeréhez illessze. Kisebb objektumok felmérése manuálisan is történhet, de nagyobbak esetén a 3D lézer- szkennelő eljárást tartjuk megfelelőnek. A szkennelt állományok feldolgozásával, 3D modellezési munkával nyerjük a valós létesítmény nagyon pontos leképezését. Ezek a modellek már szerkeszthetők, módosíthatók, további tervezésre alkalmasak.

 

Az általunk alkalmazott FARO 3D Focus 120 tipsú Laser Szkenner világszínvonalú, merőben új technológiát képvisel.

Felületek, külső- és belső terek bonyolult hálózatok (cső, elektromos, távközlési stb.) részlet dús felmérésére alkalmas. A műszer geodéziai rendszerben vagy azon kívül alkalmas a körülötte lévé térbeli alakzatok felmérésére 3 dimenzióban. Méretezhetővé válik a tér, minden pontjának helyzete méretekkel megadható.

A műszer lézersugara a körülötte lévő felületekről visszaverődve méri a távolságot és a beállított pásztázási szögekből számítja ki az adott pontok helyét a térben. A műszer a tér minden látható pontját mérni képes az alatta lévő és általa takart 20 fokos kúp kivételével. A takart felületeket egy alkalmasan választott másik pontban való méréssel lehet „láthatóvá” tenni. Nagyobb –össze nem látható- terek felmérése több álláspontból azonos pontok (alkalmasan kihelyezett gömbök) mérésével lehetséges. Az azonos pontokkal fűzhetők egybe a külön készített felmérések. A felvett részletpontok akár 1x1 mm rácshálózatban is mérhetők.

Ebben az esetben a műszer körül a határoló felületek felmérése több óráig is tarthat. Egy átlagos felvétel 10x10mm-es rácshálóban 3-4 percig tart, ez alatt a műszer 976.000 pontot mér percenként. Egy pont megbízhatósága 1-2 mm, a mérés szélső határán (120 m), rossz visszaverő felületen max. 20 mm. A kapott szinte fényképszerű pontfelhő megtekinthető, és az alkalmazott softverrel (pld.MikroStation / TriCad) a kívánt tartalom szerint feldolgozható.